Jesienne ocieplenie

91

Odcienie oranżu i brązy, a z aromatów: cynamon, imbir, wanilia… Już Wam cieplej? Jeśli jeszcze nie, koniecznie wypróbujcie przepisy, które zdradziła nam Joanna, autorka bloga KulinarnaJoanna.pl.

Mini tarty z jabłkami

Jesienne ocieplenieSkładniki, 6 małych foremek na tarty:
Na ciasto:

    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • ¾ szklanki cukru,
    •  łyżeczki cukru waniliowego,
    • 250 g masła roślinnego lub margaryny,
    • 3 jajka najlepiej ekologiczne,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Na farsz:

  • 1 kg dowolnych jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mielonego cynamonu.

Przygotowanie:
Ciasto:

Do miski przesiać mąkę pszenną, wsypać pozostałe składniki: proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Wbić jajka i dodać zimne masło pokrojone w kostkę, energicznie wyrobić masę na kruche ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Farsz:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przesmażyć około 15 minut, aż puszczą soki, doprawić cukrem i cynamonem, przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z lodówki wyciągnąć ciasto, wypełnić nim foremki silikonowe i zostawić trochę ewentualnie do dekoracji. Wyłożone ciastem formy wypełnić nadzieniem z jabłek i ozdobić wierzch resztkami kruchego ciasta, np. zrobić szachownicę lub kruche warkocze.

Tak przygotowane tartaletki zapiekać około godziny, zmniejszając temperaturę do 150-160 stopni.

Po upieczeniu mini szarlotki ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Zupa krem z dyni

Jesienne ocieplenie

Składniki:

  • ½ kg obranej dyni hokkaido,
  • ½ dużej marchewki,
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże malinowe pomidory bez skóry i pestek,
  • szklanka bulionu jarzynowego,
  • filiżanka mleka kokosowego.

Na grzanki:

  • kilka kromek bułki,
  • oliwa aromatyzowana czosnkiem,
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona wraz z miąższem i pokroić ją w kostkę. Marchewkę pokroić w mniejszą kostkę.

Do garnka dodać masło i zeszklić na nim posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojoną marchew, dynie oraz sparzone, obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory malinowe, całość przesmażyć i zalać taką ilością bulionu jarzynowego, by przykryła warzywa. Warzywa gotować do miękkości, na koniec zupę doprawić solą. Zmiksować na gładki krem i dodać mleczko kokosowe.

Grzanki:

Na patelni roztopić masło, wlać około łyżki aromatyzowanej oliwy i wrzucić porwane na niezbyt równe kawałki, kromki pieczywa, dokładnie obsmażyć na złoty kolor, uważając by ich nie przypalić.

Gotową zupę przelać do miseczek, podawać z chrupiącymi grzankami.\

Sałatka z figami, gruszką i serem lazurem

Jesienne ocieplenie

  • mieszanka sałat z rukolą, radicchio,
  • 2 dojrzałe figi,
  • 80 g sera typu lazur,
  • 1 dojrzała gruszka

Na dressing:

  • 2 czubate łyżki musztardy kremskiej,
  • 1,5 – 2 łyżek wody,
  • łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka suszonego oregano

Przygotowywanie:

Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Pokroić gruszki w plastry, figi na cztery i ułożyć na sałacie, całość posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Sos:

Do słoiczka lub miseczki przełożyć musztardę, za pomocą małej trzepaczki lub widelca połączyć ją z olejem i wodą na jednolitą masę, dodać cukier i sól i dokładnie wymieszać. Na koniec dosypać suszone oregano, wymieszać. Polać nim sałatkę.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.