Malinowe lato

63

Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem oraz świetnie komponują się ze słodkimi łakociami. W prosty sposób można przygotować ciasto z malinami, które jest doskonałą propozycją na letni przysmak.

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Dzięki specjalnym foremkom marki Gosia bez trudu upieczesz pyszne ciasto z malinami. Na udane wypieki marka Gosia ma swoje sprytne patenty! Foremki są lekkie, jednorazowego użytku i ciasto do nich nie przywiera. To idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę zabrać smakołyk ze sobą, na przykład na garden party czy odwiedziny u sąsiadów. Łatwość przygotowania, przechowywania i – przede wszystkim – prostota składników dają niewiarygodnie pyszne efekty, które latem zachwycą wszystkich fanów owocowych słodkości!

Ciasto z malinami i kokosową bezą
Składniki na ciasto:
• 200 g mąki
• 50 g cukru
• 100 g masła
• 2 żółtka
• łyżka śmietany
• 300 g malin
• foremka aluminiowa na ciasto (np. Gosia)

Składniki na bezę:
• 4 białka
• 200 g cukru pudru
• 3–4 krople soku z cytryny
• szczypta soli
• 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Malinowe lato

Krok 1. Masło rozetrzeć na okruszki z mąką i cukrem, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.

Malinowe lato

Krok 2. Ułożyć na cieście maliny.

Malinowe lato

Krok 3. Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50–60 minut w 170°C.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.