Rozkosze podniebienia

102

Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy – korzystając w pełni z plonów – chętnie dbamy o zaspokajanie swoich zachcianek kulinarnych.

Kulinarna Joanna podzieliła się z nami pomysłami na rozgrzewające smakołyki, które uprzyjemnią chłodne wieczory.

Crumble ze śliwkami i kokosowo-owsianą kruszonką

Rozkosze podniebienia

Składniki:

Kruszonka:

  • 100 g masła roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków owsianych

Owoce :

  • 12 sztuk śliwek węgierek

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Do miski wsypać mąkę oraz cukier i mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozdrobnić masę, pocierając ją w dłoniach, aż nabierze konsystencji piasku.
  3. Chłodzić około 15 minut.
  4. Na blaszce ułożyć pozbawione pestek przekrojone na pół śliwki. Zapiekać je około 15 minut. Po tym czasie owoce posypać kruszonką, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać od 15 do 20 minut, pilnując, żeby się nie spaliły.
  5. Podawać jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, lodami waniliowymi albo kwaśną śmietaną.

Grillowane polędwiczki z kurczaka z sosem grzybowym

Rozkosze podniebienia

Składniki:

  • 6 polędwiczek z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • kilka gałązek oregano
  • 1 średnia cebula
  • 250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • tłuczone ziemniaki, świeży koperek, sałata masłowa

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki z kurczaka umyć i osuszyć; ewentualnie też oczyścić. Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki oregano wraz z posiekanymi listkami i zalać olejem. Mięso przed grillowaniem wsadzić na minimum godzinę do lodówki.
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilę ją przesmażyć, żeby się zeszkliła. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę podgrzybki, całość podlać filiżanką wody i dusić około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Sos ewentualnie można zagęścić łyżką mąki.
  3. Mocno rozgrzać patelnię grillową, inaczej mięso zamiast się przypiec, podejdzie wodą i zacznie się gotować. Grillować około 5 minut z każdej strony, aż z wierzchu lekko się zrumieni i powstaną charakterystyczne paski.

Gotowego kurczaka podawać z sosem grzybowym, tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.

 

Tortilla z hummusem, sałatką i sosem czosnkowym

Rozkosze podniebienia

Składniki (7 porcji):

Sos czosnkowy:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru i soli
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze

Hummus:

  • puszka ciecierzycy + 9 łyżek zalewy z puszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta kminu rzymskiego

Tortilla:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Dodatki:

  • sałata masłowa, pestki granatu, świeże liście mięty, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula

Przygotowanie

Sos czosnkowy:

Do miseczki przelać jogurt naturalny, wymieszać go z majonezem i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Sos doprawić szczyptą soli i cukru. Schłodzić w lodówce przed podaniem minimum 30 minut.

Hummus:

Ciecierzycę odsączyć na sicie z zalewy, zalewę odłożyć na bok, nie wylewać jej. Do wysokiego naczynia przesypać cieciorkę, dodać pastę tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz zalewę z puszki i zmiksować na gładki krem. Hummus doprawić kminem oraz solą. Odłożyć na bok.

Tortilla:

Do miski przesiać obydwie mąki (pszenną i kukurydzianą), dodać olej i sól, delikatnie wymieszać, stopniowo wlewać ciepłą wodę (ale nie gorącą, wystarczy ciepła z kranu) – najlepiej pół kubeczka, ale jeśli okaże się, że ciasto jest za suche, wtedy należy dodać jeszcze trochę i poczekać, aż masa zrobi się elastyczna, plastyczna i miękka. Jeśli ciasto za bardzo przykleja się do dłoni, dodać trochę mąki pszennej i wyrobić ciasto na placki. Na macie silikonowej kolejno wałkować porcję ciasta, powinno wyjść 7 cienkich placuszków, nie muszą być idealnie okrągłe. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż masa się lekko zrumieni. Po usmażeniu placki ułożyć na talerzyku i przykryć czystą ściereczką.

Propozycja podania:

Przygotować dodatki, sałatę umyć i porwać na drobniejsze listki, przygotować wyłuskane pestki granatu, miętę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki przekroić na pół, a cebulę pokroić w krążki. Placki posmarować hummusem, ułożyć na nich warzywa, posypać pestkami granatu i liśćmi świeżej mięty, polać sosem czosnkowym.

 

Cześć! Mam na imię Aśka, a moja przygoda z gotowaniem zaczęła się lata temu. Już jako mała dziewczynka chętnie uczestniczyłam w rodzinnym gotowaniu, planowaniu zakupów i wymyślaniu domowych posiłków. Choć zaczęło się niewinnie, to z czasem kulinarna zabawa przekształciła się w pasję, która niesie mnie przez życie. Gdy wyszłam za mąż i zostałam mamą, zaczęłam zwracać szczególną uwagę na to, co jemy razem z moją rodziną. Sztuką jest gotować nie tylko smacznie, lecz także zdrowo. Moja kuchnia jest eksperymentalna. Przepisy, które publikuję, są mojego autorstwa. Znajdziesz je na stronie KulinarnaJoanna.pl.

facebook.com/Kulinarna-Joanna

 

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.